January 11, 2025

Decàleg per a grups de missatgeria escolars. Decálogo para grupos de mensajería escolares. Generalitat de Catalunya

Author: Juan José Calderón Amador
Go to Source

Hoy traemos a este espacio el Decálogo para grupos de mensajería escolares del departamento de Educación de la Generalitat de Catalunya

Decàleg per a grups de missatgeria escolars

La comunicació ha esdevingut un dels eixos que articula la societat, la descriu i la interpreta. Per això, mai no ha estat fàcil comunicar-nos, destriar entre informacions i opinions, discernir entre allò que és cert i allò que és fals o desempallegar-nos dels nostres prejudicis i suposicions inicials a l’hora de seleccionar o interpretar la informació.

Les aplicacions de missatgeria poden facilitar la comunicació i la coordinació entre les famílies, donant suport i acompanyant la vida escolar dels fills i les filles d’una manera activa. Però, en el context actual de pandèmia, resulta més necessari que mai reflexionar sobre la missatgeria que es genera en grups escolars, pel que fa a la procedència i les implicacions que poden tenir missatges determinats.

Els grups de missatgeria no haurien d’interferir en la tasca educativa que desenvolupa l’escola. Així, s’ha d’intentar crear un ambient que afavoreixi que tots els membres puguin participar sense sentir-se pressionats. En aquest sentit, la funció de les persones administradores és fonamental per gestionar i garantir la qualitat dels missatges, la rellevància de la informació i el to adequat en les intervencions.

 

Per tot això, és molt important tenir en compte els principis següents:

  1. Cal definir l’objectiu del grup de conversa i donar-lo a conèixer a totes les persones convidades per tal que puguin decidir-hi la seva participació..
  2. Els principis de tot grup són la prudència, la responsabilitat, el respecte i l’amabilitat.
  3. És molt important respectar la privacitat de les dades, dels missatges i de les imatges personals de tota la comunitat educativa: els missatges els reben totes les persones que formen part del grup.
  4. El fet d’estar connectat no implica tenir disponibilitat. Podem establir unes franges horàries per dialogar, respectant el temps dels àpats i de descans.
  5. Abans de publicar o reenviar un missatge, cal pensar si la informació que conté és útil, interessant i fiable. Cal evitar els comentaris ofensius, rumors o notícies falses que disparen alarmes innecessàries.
  6. Per a dubtes, queixes i suggeriments que no pugui resoldre el grup cal adreçar-se a qui correspongui: tutoria, direcció o autoritats sanitàries.
  7. És important evitar fer comentaris personalitzats que puguin suposar una comparació entre alumnes.
  8. És fonamental mostrar respecte a les persones, a les opinions i a les institucions. Cal preveure quins mecanismes s’activen quan es detectin usos inadequats o faltes de respecte, que els han de conèixer prèviament totes les persones del grup.
  9. El grup pot ser un espai d’ajuda, de bona relació i de suport a les dificultats que puguin sorgir. Tot i així, es poden evitar els missatges repetitius: felicitacions d’aniversari, agraïments, etc.
  10. Els nous protocols educatius i sanitaris no sempre tenen la immediatesa de la missatgeria instantània o de les xarxes socials, per això és important esperar la publicació de les comunicacions oficials.

Decálogo para grupos de mensajería escolares


La comunicación se ha convertido en uno de los ejes que articula la sociedad, la describe y la interpreta. Por ello, nunca ha sido fácil comunicarnos, discernir entre informaciones y opiniones, discernir entre lo que es cierto y lo falso o deshacernos de nuestros prejuicios y suposiciones iniciales a la hora de seleccionar o interpretar la información.

Las aplicaciones de mensajería pueden facilitar la comunicación y la coordinación entre las familias, apoyando y acompañando la vida escolar de los hijos y las hijas de una manera activa. Pero, en el contexto actual de pandemia, resulta más necesario que nunca reflexionar sobre la mensajería que se genera en grupos escolares, con respecto a la procedencia y las implicaciones que pueden tener mensajes determinados.

Los grupos de mensajería no deberían interferir en la tarea educativa que desarrolla la escuela . Así, se debe intentar crear un ambiente que favorezca que todos los miembros puedan participar sin sentirse presionados. En este sentido, la función de las personas administradoras es fundamental para gestionar y garantizar la calidad de los mensajes, la relevancia de la información y el tono adecuado en las intervenciones.

 

Por todo ello, es muy importante tener en cuenta los siguientes principios:

  1. Hay que definir el objetivo del grupo de conversación y darlo a conocer a todas las personas invitadas para que puedan decidir en ella su participación ..
  2. Los principios de todo grupo son la prudencia, la responsabilidad, el respeto y la amabilidad .
  3. Es muy importante respetar la privacidad de los datos, de los mensajes y de las imágenes personales de toda la comunidad educativa : los mensajes los reciben todas las personas que forman parte del grupo.
  4. El hecho de estar conectado no implica tener disponibilidad. Podemos establecer unas franjas horarias para dialogar, respetando el tiempo de las comidas y de descanso.
  5. Antes de publicar o reenviar un mensaje, hay que pensar si la información que contiene es útil, interesante y fiable . Hay que evitar los comentarios ofensivos, rumores o noticias falsas que disparan alarmas innecesarias.
  6. Para dudas, quejas y sugerencias que no pueda resolver el grupo hay que dirigirse a quien corresponda : tutoría, dirección o autoridades sanitarias.
  7. Es importante evitar hacer comentarios personalizados que puedan suponer una comparación entre alumnos .
  8. Es fundamental mostrar respeto a las personas, a las opiniones ya las instituciones . Hay que prever qué mecanismos se activan cuando se detecten usos inadecuados o faltas de respeto, que los han de conocer previamente todas las personas del grupo.
  9. El grupo puede ser un espacio de ayuda, de buena relación y de apoyo a las dificultades que puedan surgir. Aún así, se pueden evitar los mensajes repetitivos: felicitaciones de cumpleaños, agradecimientos, etc.
  10. Los nuevos protocolos educativos y sanitarios no siempre tienen la inmediatez de la mensajería instantánea o de las redes sociales, por eso es importante esperar la publicación de las comunicaciones oficiales .

(leer más…) 

 Fuente: [ Generalitat de catalunya ]